top of page

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΝΕΑ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣΜε το κλείσιμο και αυτής της ομολογουμένης για όλους μας δύσκολης – κυρίως από οικονομικής άποψης- χρονιάς ήρθε η ώρα να κάνουμε έναν απολογισμό των πεπραγμένων.


Ο τεχνικός τομέας από την εποχή που έχουμε εισέλθει στο 'χορό' των μνημονίων έχει κτυπηθεί αλύπητα από τους κυβερνώντες, μη αφήνοντας να πάρουν ανάσα σε έναν ευρύ κλάδο επαγγελματιών που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό και μελετητικό τομέα.


Η στατική υπηρεσία μηνιαία μας πληροφορεί για την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών (στις οποίες άδειες φυσικά περιλαμβάνονται και μη ουσιώδη κατασκευαστικά έργα π.χ. Συρματοπεριφράξεις εντός σχεδίου κλπ). Μολονότι λοιπόν ο αριθμός αυτός των αδειών δειλά πήρε μια αύξηση, αυτό επουδενί δε μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα οτι ο τομέας των κατασκευών εισήλθε σε αναπτυξιακή πλέον τροχιά.


Δυστυχώς – και το τονίζω αυτό- οι επαγγελματίες μηχανικοί του κλάδου μας καταφέρνουν και επιζούν – φυτοζωούν- με νομοθετήματα όπως π.χ. η τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών, τα οποία προφανώς ως μόνο σκοπό έχουν να εισέλθουν χρήματα στα κρατικά ταμεία και όχι στο να δωθούν κίνητρα να σταματήσει η άναρχη δόμηση που επικρατούσε και ακόμη επικρατεί τόσο στις πυκνοκατοικημένες πόλεις όσο και στην απομακρυσμένη επαρχία.


Το λυπηρό είναι οτι στον ορίζοντα δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος σωστός σχεδιασμός για να αναστηθεί ο τομέας των κατασκευών, παρά αυτό που γίνεται είναι με σπασμωδικές κινήσεις και με νόμους που καθιστούν τους μηχανικούς φοροεισπράκτορες του κράτους να κρατήσουν τον ασθενή – βλέπε τους επαγγελματίες του τομέα μας - στη ζωή για λίγο ακόμη.


Μπορεί κάποια προγράμματα τα οποία επίκειται να προκυρηχθούν, αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση – βλέπε Εξοικονομώ Κατ'οίκον – να έχουν ένα ουσιώδη σκοπό, όπως το να δώσουν οικονομικά κίνητρα σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα να βελτιώσουν την ενεργειακή κατανάλωση των σπιτιών τους, αλλά αυτές οι ενέργειες θα πρέπει να έχουν και τη συνέχεια που απαιτείται.


Πλέον έχουμε φτάσει ως κοινωνία και ως οικονομία σε μια κατάσταση στην οποία το να αναγείρουμε νέες οικοδομές ίσως να μην έχει και πολύ ουσία, μιας και ήδη ο αριθμός των ημιτελών και αδιάθετων κτιρίων είναι ήδη μεγάλος. Στη σκέψη μου έρχεται οτι πλεόν πρέπει να δωθούν κίνητρα – και κυρίως οικονομικά – ώστε περισσότερος κόσμος να μπορεί πλέον να αναβαθμίσει ενεργειακά τα σπίτια του. Να μπορέσει ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος άνω των 30 και πλέον ετών να ενισχύσει - κυρίως σε σεισμικά επιβαρυμένης περιοχές - το σπίτι του στατικά. Να σταματήσει η άναρχη δόμηση μια και καλή, θέτοντας τον τελευταίο νόμο των αυθαιρέτων ως το τελευταίο του είδος του, ώστε από εδώ και πέρα ουδείς να έχει τη σκέψη να κτίσει ότι και όπου το θέλει. Πρέπει να γίνει κυρίως στα μπαρουτοκαπνισμένα και πυκνά δομημένα αστικά κέντρα κίνητρα να γίνει ένα 'λιφτινγκ' των εκεί γειτονιών, αναβαθμίζοντας τις όψεις των κτιρίων, δημιουργώντας περισσότερο πράσινο, φέρνοντας ξανά τη φύση στη γειτονιά μας...


Θα έλθει φυσικά κανείς στο σημείο αυτό να πει πως τα καθημερινά προβλήματα του μέσου Έλληνα είναι τόσο σοβαρά που δε πρόκειται σκεφτεί αν το δώμα της οικοδομής στην οποία διαμένει θα είναι χώρος πρασίνου ή όχι, ή αν θα πρέπει το σπίτι του να έχει ενεργειακά κρύσταλλα ή όχι. Φυσικά και αυτή η πλευρά είναι πλήρως κατανοητή, τις ίδιες δυσκολίες και κυρίως οικονομικές τις ζούμε όλοι μας σήμερα.


Αυτό όμως που σαν κοινωνία πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε πίστη και να σκεφτόμαστε οτι δεν πειράζει και αν πέσαμε χάμο. Σιγά σιγά θα βάλουμε τα χέρια μας στο έδαφος θα σπρώξουμε, θα σηκωθούμε όρθιοι και θα συνεχίσουμε προσδοκώντας για κάτι καλύτερο στο άμεσο μέλλον.


Από τη μεριά μου το μόνο που θέλω να κάνω τη δεδομένη στιγμή είναι να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο και με τη βοήθεια του Θεού, να έχουμε μια καλή νέα χρονιά, συνεχίζοντας να δίνουμε τις μάχες της καθημερινότητας και αισιοδοξώντας για τα καλύτερα που θα έλθουν.


Τις θερμότερες ευχές μου για το 2018!


Εκ μέρους του Τεχνικού Γραφείου

www.politikos-michanikos.net

Βασιλειάδης Ιωάννης

Πολιτικός Μηχανικός Κέρκυρα

Μελέτες – Άδειες – Τακτοποιήσεις Αυθαιρέτων – Τοπογραφικά – Ενεργειακά Πιστοποιητικά – Συμμετοχή στο Εξοικονομώ Κατ' Οίκον – Υπηρεσίες Μηχανικού

Featured Posts
Δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη αναρτήσεις σε αυτήν τη γλώσσα
Μείνετε συντονισμένοι...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page