top of page

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ


Πληροφορίες στο: www.politikos-michanikos.net

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να εκδοθεί ο Οδηγός για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον», σύμφωνα με την προϊσταμένη επιτελικής δομής ΕΣΠΑ (ΥΠΕΝ) Ιωάννα Νίκου, σε ενημέρωση των ενεργειακών επιθεωρητών που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα.

Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι η δημοσίευση του Οδηγού από μόνο του δεν αρκεί για να ξεκινήσει το πρόγραμμα, καθώς απομένει ακόμα η διευθέτηση αρκετών προβλημάτων μέχρι την ενεργοποίησή του.

Με τον συγκεκριμένο Οδηγό πρόκειται να δοθούν όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος που αφορούν τα εξής:

- Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

- Τα ποσοστά επιδότησης

- Οι διαδικασίες

- Ο ενεργειακός στόχος

- Οι επιλέξιμες κατοικίες

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, ένα από τα «αγκάθια» στην έκδοση αφορά τον ενεργειακό στόχο. Κι αυτό διότι άλλος θα είναι ο στόχος για τα χαμηλά εισοδήματα και άλλος για τα υψηλά. Σκοπός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να μη δύναται κάποιος να πιάνει τους στόχους μόνο με μία παρέμβαση, πχ τα κουφώματα, αλλά να χρειάζονται περισσότερες. Αυτό, βέβαια, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, αφού παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο στα μικρά εισοδήματα, που ο ενεργειακός στόχος θα είναι ευκολότερος, να πιάνεται από τους δικαιούχους με μία παρέμβαση.

Πρόκειται για λεπτομέρεια που αποτελεί μεγάλο «πονοκέφαλο», αφού ο ενεργειακός στόχος που θα έχει κάθε εισοδηματική κατηγορία θα είναι κριτήριο τόσο επιλεξιμότητας για ένταξη στο πρόγραμμα όσο και ελέγχου μετά το τέλος της ενεργειακής αναβάθμισης. Με απλά λόγια αφήνεται να εννοηθεί οτι για τα μεσαία και υψηλά εισόδηματα θα επιλέγονται οι υποψήφιοι που θα κάνουν περισσότερες βελτιωτικές παρεμβάσεις στην ενεργειακή απόδοση του κτιρίου τους.

Η είσοδος στην πλατφόρμα – η οποία ακόμη δεν είναι έτοιμη θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet των υποψήφιων δικαιούχων.

Επιλέξιμες θα είναι μόνο κύριες κατοικίες (έστω από ενοικιαστή) και θα γίνεται μόνο μία αίτηση ανά ενδιαφερόμενο. Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά πρώτη κατοικία. Είναι όμως σαφής η κατεύθυνση του υπουργείου να μπορούν να ενταχθούν και οικίες στις οποίες κατοικεί ενοικιαστής, αν αυτή είναι η πρώτη κατοικία του ενοικιαστή. Ωστόσο προς το παρόν δεν έχουν αντιμετωπισθεί όλες οι περιπτώσεις. Ειδικά για τους ενοικιαστές, το πρόγραμμα θα προβλέπει ενίσχυση με τον κανόνα de minimis του ΕΣΠΑ, δηλαδή θα κατατίθεται υπεύθυνη δήλωση για το σύνολο των επιδοτήσεων που έχει πάρει ο ενισχυόμενος τα τελευταία χρόνια – και τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνούν ένα ύψος (200.000 ευρώ).

Τι έχει διαρρεύσει μέχρι στιγμής για τον Οδηγό

Ο Οδηγός φέρεται να επιβεβαιώνει πως ο μέγιστος προϋπολογισμός των δαπανών αναβάθμισης θα φτάνει τις 25.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για τις κατοικίες και τα διαμερίσματα, όπως επίσης και ότι το ποσοστό επιδότησης θα μπορεί να αγγίξει το 70% - με τη διαφορά, σε σχέση με το πρώτο «Εξοικονομώ», πως το ποσοστό αυτό θα καθορίζεται από εισοδηματικά κριτήρια.

Συγκριτικά με το πρώτο πρόγραμμα, μία ακόμη βασική διαφορά θα είναι πως αυτήν τη φορά το υπόλοιπο ποσοστό θα μπορεί να καλυφθεί από ίδια κεφάλαια, και όχι απαραίτητα από τραπεζικό δανεισμό. Επίσης, η υποβολή και η παρακολούθηση των αιτήσεων θα γίνεται αυτήν τη φορά ηλεκτρονικά - γι’ αυτό τον σκοπό, θα δημιουργηθεί μία επίσημη ηλεκτρονική πύλη του προγράμματος, η οποία σύμφωνα με τον οδηγό θα είναι η: http://exoikonomisi.ypen.gr.

Επιλέξιμα ακίνητα

Δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης θα έχουν όλες οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες καθώς και τα μεμονωμένα διαμερίσματα που υφίστανται νόμιμα και χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του ενοίκου. Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ακίνητο να χρήζει αναβάθμισης. Επομένως, στο πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο είναι απαραίτητο να εκδώσει ένας ενεργειακός επιθεωρητής αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης, θα πρέπει να κατατάσσεται στην κατηγορία Δ ή σε ακόμη χαμηλότερη.

Από την άλλη πλευρά, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία, τα οποία έχουν ατομικό (για άγαμο) ή οικογενειακό (για έγγαμο) εισόδημα που δεν θα ξεπερνά τις 40.000 ή τις 50.000 ευρώ, αντίστοιχα. Αν δεν ξεπερνά αυτό το πλαφόν, τότε το ποσοστό της επιδότησής του θα εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία στην οποία εντάσσεται και το οποίο, για παράδειγμα, είναι 60% για ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και 40% για ατομικό εισόδημα από 15.000 έως 20.000 ευρώ.

Το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ξεπεράσει το 70%. Επίσης, στην περίπτωση των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα από 35.000 έως 40.000 ευρώ, ή οικογενειακό από 45.000 έως 50.000 ευρώ, δεν θα προβλέπεται επιδότηση. Ωστόσο, θα μπορούν να αξιοποιήσουν την 100% επιδότηση επιτοκίου, που τους προσφέρει το πρόγραμμα.

Παρεμβάσεις

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις που θα είναι επιλέξιμες για την αναβάθμιση του ακινήτου, σε αυτές θα περιλαμβάνονται η αντικατάσταση κουφωμάτων και η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος, συμπεριλαμβανομένου του δώματος-στέγης και της πιλοτής. Επίσης, θα προβλέπεται η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, όπως για παράδειγμα με την εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα ή/και λέβητα με καινούργιο σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, χωρίς ωστόσο να είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (π.χ. σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα).

Επίσης, θα καλύπτεται η τοποθέτηση ηλιακού συστήματος για την παροχή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και συστήματος θέρμανσης-ψύξης που λειτουργεί με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας (όπως καυστήρας βιομάζας, αντλίας θερμότητας, ή ενός ηλιοθερμικού συστήματος).

Μάλιστα, στις δαπάνες για αυτές τις εργασίες θα μπορούν να περιληφθούν αν χρειασθούν πρόσθετες αναγκαίες εργασίες για την ολοκληρωμένη υλοποίηση της παρέμβασης (όπως σκαλωσιές, επιχρίσματα, υγρομόνωση ή η αντικατάσταση κεραμιδιών). Επίσης το κόστος εργασίας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν απαιτούμενων ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ για τις οικοδομικές εργασίες, που, με βάση την κείμενη νομοθεσία, βαρύνουν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Άλλα κόστη

Από το πρόγραμμα καλύπτονται σε ποσοστό 100% το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, τυχόν μελέτες που απαιτούνται για την ορθή υλοποίηση παρεμβάσεων, αλλά και η αμοιβή του συμβούλου έργου. Ωστόσο, το συνολικό μέγιστο επιλέξιμο κόστος για τους τρεις παραπάνω λόγους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 800 ευρώ ανά αίτηση (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Η διαδικασία για την υπαγωγή στη δράση

Αφότου εξετάσει εάν πληροί τα κριτήρια, κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο «Εξοικονομώ» συμπληρώνει στη διαδικτυακή πύλη του προγράμματος την αίτηση και επιλέγει, εάν το επιθυμεί, χορήγηση δανείου, τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό που θα εξετάσει την πιστοληπτική του ικανότητα. Σημαντικό είναι μόλις εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος, που έχουν κατανεμηθεί ανά Περιφέρεια, το σύστημα θα πάψει να δέχεται νέες αιτήσεις, ανέφερε σχετικό δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής».

Στη συνέχεια, απευθύνεται σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας του και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Στην επόμενη φάση, αναρτά στο πληροφοριακό σύστημα στοιχεία που αφορούν στο ΠΕΑ, στις παρεμβάσεις που έχουν συμφωνήσει με τον ενεργειακό επιθεωρητή και οδηγούν στην επίτευξη του ενεργειακού στόχου, καθώς και το αντίστοιχο κόστος τους μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά. Διενεργείται έλεγχος των στοιχείων που εισήχθησαν στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος και γίνεται η υπαγωγή της αίτησης στο πρόγραμμα. Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, ο ωφελούμενος απευθύνεται σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας του και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ. Βάσει του νέου ΠΕΑ και κατόπιν της διαπίστωσης επίτευξης του ενεργειακού στόχου, του καταβάλλονται τα κίνητρα του προγράμματος.

Η υποβολή της αίτησης, η παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών για την πιστοποίηση ολοκλήρωσης του έργου μπορεί να ανατίθεται από τους δυνητικά ωφελούμενους σε σύμβουλο έργου.

(Πηγή: Greenagenda.gr)

(Όλο το κείμενο του άρθρου σε μορφή PDF)

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ - ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ

ΑΔΕΙΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Featured Posts
Δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη αναρτήσεις σε αυτήν τη γλώσσα
Μείνετε συντονισμένοι...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square