top of page

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΝΑTURA


Σφίγγει ο προστατευτικός κλοιός στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές της χώρας.

Η αύξηση των περιοχών Νatura σε 446, που καλύπτουν το 27,9 % της χώρας, σε συνδυασμό με τους δασικούς χάρτες περιορίζουν σημαντικά τα «οικόπεδα» στις εξωαστικές ζώνες και δημιουργούν νέες αξίες σε ό,τι εξασφαλίζει οικοδομική άδεια.

Απ’ ό,τι φαίνεται διασώζονται οι αγροτικές δραστηριότητες αφού ακόμα και στις περιοχές Natura δίδεται το δικαίωμα εξαγοράς εκχερσωμένων εκτάσεων υπό την προϋπόθεση ότι υπήρχε αγροτική δραστηριότητα πριν από την ένταξη σε καθεστώς προστασίας. Δικαίωμα που παραχωρείται και στις περιοχές στις οποίες θα κυρωθούν δασικοί χάρτες. Η εξαίρεση αυτή διασώζει και τις κοινοτικές ενισχύσεις με τις οποίες είναι συνδεδεμένες οι γεωργικές δραστηριότητες.

Διαφορετικά, ωστόσο, είναι τα δεδομένα που αναμένεται να διαμορφωθούν στον χώρο της οικοδομής, αφού «πάει περίπατο» οριστικά η νόμιμη οικοδόμηση σε πολύ μεγάλο μέρος των εκτός σχεδίου πόλεως περιοχών. Σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές θα υπάρξουν ειδικές μελέτες, σχέδια διαχείρισης και Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα προσδιορίζουν πλήρως και αναλυτικώς τι θα επιτρέπεται και υπό ποιες προϋποθέσεις και τι θα απαγορεύεται. Τα Προεδρικά Διατάγματα θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2021.

Πρόγευση δίνει ήδη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την έκδοση πιστοποιητικών από το Κτηματολόγιο για το αν βρίσκεται εντός ή εκτός προστατευόμενης ζώνης ένα αγροτεμάχιο.

Κάθε περιοχή Natura έχει διαφορετικό καθεστώς προστασίας και εκεί είναι η μεγάλη αδυναμία της χώρας μας. Δηλαδή ενώ έχουμε θεσμοθετήσει με διάφορα κριτήρια από πολύ παλιά ποιες είναι οι προστατευμένες περιοχές, δεν έχουμε εκπονήσει τα σχέδια διαχείρισης, όπου αυτές οι περιοχές ζωνοποιούνται, και ουσιαστικά λένε τι πρέπει να γίνεται μέσα στην κάθε ζώνη της περιοχής.

Στην Κέρκυρα περιοχές Natura είναι οι εξής: η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, η λιμνοθάλασσα Κορισσίων, η Αλυκή Λευκίμης, οι νήσοι Παξοί και Αντίπαξοι και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή , παράκτια θαλάσσια ζώνη από Κανόνι έως Μεσογγή. Ακόμη η λιμνοθάλασσα Κορισσίων και η νήσος Λαγούδια , τα Διαπόντια νησιά , δηλαδή Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι και οι βραχονησίδες. Τέλος η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη και ο ποταμός Φόνισσας καθώς και η θαλάσσια περιοχή Διαποντίων νήσων .

  • Στις προστατευόμενες περιοχές όποιος θέλει να πάρει οικόπεδο, δηλαδή όποιος θέλει να δομήσει, θα πρέπει να έχει 10 στρέμματα.

  • Όποιος θέλει να κατατμήσει ένα πολύ μεγαλύτερο οικόπεδο από αυτό των 10 στρεμμάτων μπορεί να το κάνει χρησιμοποιώντας μόνο το υποπολλαπλάσιο του 10, δηλαδή μπορεί να το διαιρέσει σε 10αρια. Δεν μπορεί να κατατμήσει παρακάτω.

  • Καταργήθηκαν όλες οι παρεκκλίσεις, των 750, των 1.200 και των 2.500 τ.μ. και διατηρήθηκα ως μοναδική εξαίρεση η παρέκκλιση των 4 στρεμμάτων σε οποιοδήποτε δρόμο.

  • Κοινόχρηστος δρόμος θεωρείται και ο αγροτικός μόνο που θα πρέπει να αποδεικνύεται η ύπαρξή του πριν από το 1923.

  • Σε ό,τι αφορά την παρέκκλιση που επιτρέπεται, από το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε διευκρινιστεί, τότε που άλλαξε το καθεστώς με τις προστατευόμενες περιοχές, ότι «όποιος έχει 4 στρέμματα μπορεί να τα πουλήσει, μπορεί να τα μεταβιβάσει, μπορεί να χτίσει».

Το Natura 2000 (Φύση 2000) είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των ειδών και των ενδιαιτημάτων τους. Το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία της φύσης και ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της φύσης.

Συνεπώς με αυτά που δρομολογούνται από τους κυβερνώντες και με βάση τις επιταγές της Ευρωπαϊκής ένωσης, εύλογο θα ήταν οι ιδιοκτήτες γεωτεμαχίων εκτός του αστικού ιστού - σε εκτός σχεδίου περιοχές - αλλά και σε προστατευόμενες περιοχές Natura, αρχικά να οριοθετήσουν τις ιδιοκτησίες τους με σκοπό να γνωρίσουν επακριβώς τα μεγέθη τους, τη θέση που έχουν αυτά ως προς αστικούς ιστούς, οικισμούς, ζώνες οικισμών και να γνωρίσουν επακριβώς τους όρους δόμησης αυτών.

Επιθυμητό φυσικά θα ήταν - εφόσον έχουν και την οικονομική αυτή δυνατότητα - να προβούν και στην αξιοποίηση της ιδιοκτησίας τους που βρίσκεται εκτός σχεδίου - με την ανέγερση κάποιου κτίσματος ή με την αγοραπωλησία αυτών, ώστε οι δυσμενείς όροι που σιγά σιγά επιβάλλονται από το κράτος να μην απομειώσουν την αξίας της ιδιοκτησίας τους.

Φυσικά η παραπάνω διαδικασία απαιτεί τη γνώση ενός έμπειρου μηχανικού που με σύγχρονο εξοπλισμό θα αναλάβει τόσο την υπεύθυνη τοπογραφική αποτύπωση της ιδιοκτησίας, όσο και τη μελέτη και την έκδοση άδειας ανέγερσης νέων κτιρίων.

Το Τεχνικό Γραφείο του Πολιτικού Μηχανικού Βασιλειάδη Ιωάννη με έδρα το νησί της Κέρκυρας αναλαμβάνει τη μέτρηση του γεωτεμαχίου - οικοπέδου σας, την έκδοση του τοπογραφικού διαγράμματος της ιδιοκτησίας σας και την έκδοση άδειας δόμησης οποιοδήποτε κτίσματος στις καλύτερες τιμές της αγοράς.

site: www.politikos-michanikos.net

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΔΕΙΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤΟΙΚΟΝ

Featured Posts
Δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη αναρτήσεις σε αυτήν τη γλώσσα
Μείνετε συντονισμένοι...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page