ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ - ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ - ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του 50% του οφειλόμενου προστίμου νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε παρεμβάσεις στατικής ενίσχυσης των κτισμάτων αυτής της κατηγορίας, τα οποία κατασκευάστηκαν παράνομα και κατά κανόνα δεν τηρούν τις προδιαγραφές αντισεισμικής αντοχής.


Για πρώτη φορά με τον πρόσφατο νόμο 4495/2017, αλλά και μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, με την οποία θα δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τις εργασίες που εντάσσονται σε αυτή τη ρύθμιση, τον τρόπο κοστολόγησης και κυρίως για την πιστοποίηση από τον μηχανικό του ιδιοκτήτη σε σχέση με την πραγματική στατική αναβάθμιση του αυθαιρέτου.


Με λίγα λόγια κτίρια τα οποία κατά τη μελέτη στατικής επάρκειας κρίνονται ως μη επαρκή, θα μπορούν να ενισχύονται στατικά εκμεταλλευόμενα τη γενναία έκπτωση που θα παρέχεται στο πρόστιμο τακτοποίησης σε αυτή την περίπτωση. Αυτό θα αφορά κυρίως εξολοκλήρου αυθαίρετα κτίρια, τα οποία δομήθηκαν χωρίς καμία μελέτη και συνήθως είναι στατικά ανεπαρκή. Φυσικά δεν εξαιρούνται και τμήματα κτιρίων που έχουν δομηθεί παράνομα.

Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να προωθηθούν και οι παρακάτω αλλαγές - βελτιώσεις που αφορούν το νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων:

• Προστίθεται διάταξη που παρέχει μείωση 50% στο πρόστιμο για αποθήκες ισογείου, η οποία υπήρχε στους προηγούμενους νόμους για τα αυθαίρετα.

• Προβλέπεται ειδική διάταξη για αυθαίρετα που καλύπτουν τις προϋποθέσεις έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας, αλλά οι ιδιοκτήτες του δεν το έκαναν για διάφορους λόγους. Με τον ισχύοντα νόμο, καταβάλλεται το ανάλογο παράβολο και ο ενδιαφερόμενος έχει περιθώριο δύο ετών για να αποκτήσει νόμιμη άδεια.

Η εμπλοκή παρουσιάστηκε σε κτίσματα που έχουν υπέρβαση στη δόμηση, π.χ. έχουν δικαίωμα να χτίσουν 200 τετραγωνικά, αλλά έφτιαξαν 250 και δεν μπορούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες.

Με τη νέα ρύθμιση, εφόσον η οικοδομή είναι ενιαία και τα επιπλέον τετραγωνικά έχουν στατική σύνδεση με το νόμιμο κομμάτι, ο ιδιοκτήτης ξεκινά τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας γι’ αυτό και πληρώνει πρόστιμο αυθαιρέτου μόνο για τα τετραγωνικά που δεν καλύπτονται από τους όρους δόμησης της περιοχής.


ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΔΕΙΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Μείνετε συντονισμένοι...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ - CONTACT US

Κινητό (Mobile): 0030-699 713 3277 (& viber)

Email: michanikos.corfu@gmail.com / ioanevvasil@gmail.com 

Γραφείο (Office): 0030- 26616 00773 / 26630 95974

Διεύθυνση : (1) Πόλη Κέρκυρας Σταματίου Δεσύλλα 17 & (2) Σιδάρι , T.K. 49100

Address: Corfu Town Stamatiou Desylla 17 & Sidari, Corfu P.C. 49100

Διαφορετικά συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο

Fill the Contact Form below

© 2020 Τεχνικό Γραφείο Ιωάννης Βασιλειάδης Πολιτικός Μηχανικός Κέρκυρα

              Civil/Structural Engineer Services Corfu Vasileiadis Ioannis