top of page

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - Σύστημα ΖΝΧ με χρήση Α.Π.Ε. (Ηλιοθερμία)


Εξοικονομώ, Επιδότηση, Σύστημα ΖΝΧ

Είμαστε ήδη σε τροχιά 'Εξοικονομώ κατ' οίκον 2018'!

Γνωρίζουμε οτι οι παρεμβάσεις που μπορεί να δικαιολογήσει το πρόγραμμα και εξυπηρετούν την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου είναι πολλές.


Στην ανάρτηση αυτή θα ασχοληθούμε λίγο με την κατηγορία 4 της σελίδας 21 του ηλεκτρονικού οδηγού εφαρμογής του προγράμματος εξοικονομώ (Οδηγός Προγράμματος ΚΛΙΚ ΕΔΩ) και αφορά τα συστήματα Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).


Ειδικότερα τα συστήματα αυτά μπορούν τόσο να μας δώσουν το ζεστό νερό που χρειαζόμαστε για οικιακή χρήση (μπάνιο, κουζίνα) και αποτελούν τους γνωστούς μας ηλιακούς θερμοσίφωνες, αλλά να βοηθήσουν και στη θέρμανση του χώρους μας, βοηθώντας ακόμη και το ήδη υπάρχον σύστημα θέρμανσης.Τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένα ηλιοθερμικό σύστημα είναι:
  • Ο ηλιακός συλλέκτης

Υπάρχουν δύο τύποι ηλιακών συλλεκτών.

Ο επίπεδος συλλέκτης και ο συλλέκτης με σωλήνες κενού.

Οι επίπεδοι συλλέκτες απαρτίζονται από μία απορροφητική πλάκα, που περιέχει αγωγούς από τους οποίους διέρχεται το προς θέρμανση ρευστό. Προτείνονται για συστήματα παραγωγής ΖΝΧ και συστήματα θέρμανσης μικρών χώρων όπως κατοικίες αλλά και μεγαλύτεροι χώροι όπως ξενοδοχεία ή κολυμβητήρια.

Οι συλλέκτες με σωλήνες κενού (vacuum tubes) παγιδεύουν την ηλιακή ενέργεια στο εσωτερικό του υαλοσωλήνα κενού (το κενό αέρος έχει τον μικρότερο συντελεστή θερμικής απώλειας), με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλές ως μηδαμινές θερμικές απώλειες στο περιβάλλον. Όπως και οι επίπεδοι ηλιακοί συλλέκτες έτσι και οι συλλέκτες κενού προτείνονται για θέρμανση ΖΝΧ και θέρμανση χώρων. Η μόνη διαφορά τους είναι πως οι σωλήνες κενού έχουν μεγαλύτερη απόδοση κατά 30%-40% και παράγουν ζεστό νερό μεγαλύτερων θερμοκρασιών.

  • Ο ταμιευτήρας ζεστού νερού (boiler)

Αυτός περιέχει θερμομονωτική επένδυση για την διατήρηση της θερμοκρασίας του νερού. Στον ταμιευτήρα αποθηκεύεται ζεστό νερό, του οποίου την θερμοκρασία μπορούμε να αξιοποιήσουμε όταν δεν έχουμε ηλιοφάνεια. Ανάλογα με την χρήση που θέλουμε, τοποθετούμε τον αντίστοιχο ταμιευτήρα, είτε για ΖΝΧ είτε για υποστήριξη θέρμανσης, είτε για συνδυασμό και των δύο.

  • Ο ηλιακός ελεγκτής

Με αυτή την υπομονάδα του συστήματος ελέγχονται οι συσκευές θέρμανσης και όλες οι λειτουργίες του συστήματος. Μέσω των ηλιακών ελεγκτών δίνεται ακόμα και η ένδειξη του κέρδους.

Σχηματική αναπαράσταση λειτουργίας συστήματος ηλιοθερμίας

Σχηματική απεικόνισης μερών συστήματος Ηλιοθερμίας


Ενδεικτικό βίντεο λειτουργίας συστήματος Ηλιοθερμίας ΚΛΙΚ ΕΔΩ


Τα πλεονεκτήματα:

1. Σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας 2. Ετήσια εξοικονόμηση καυσίμων και χρημάτων έως και 60% 3. Συνεργασία με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης ή με αντλία θερμότητας για μέγιστη οικονομία 4. Εύκολη εγκατάσταση και ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης 5. Πράσινη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με καυσαέρια. 6. Μεγάλη διάρκεια ζωής. Με την τυπική συντήρηση ξεπερνάει τα 20 έτη.Ποσοστό κάλυψης αναγκών με την χρήση της ενέργειας του ήλιου

  • 80% κάλυψη αναγκών σε ζεστά νερά χρήσης

  • 20%-50% κάλυψη αναγκών σε θέρμανση

Η απόσβεση του κόστους αγοράς και εγκατάστασης του συστήματος Ηλιοθερμίας γίνεται στα πρώτα χρόνια και παράλληλα έχετε ακόμη αρκετά έτη για να απολαύσετε τα οφέλη της δωρεάν ενέργειας του ήλιου.Επιδότηση του συστήματος ΖΝΧ με σύστημα Ηλιοθερμίας από Α.Π.Ε.


Το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον 2018 επιδοτεί την αγορά και τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων στην οικία σας.

Πιο συγκεκριμένα για Ηλιoθερμικό σύστημα παροχής ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) και υποβοήθησης θέρμανσης χώρου επιδοτείται έως του ποσού 10.000€ ανά αίτηση με ανώτατο όριο 25.000€ για πολυκατοικία.

Συνεπώς βάζοντας κάποιος κάτω τα δεδομένα της επιδότησης, της οικονομίας που προσφέρει ένα τέτοιο σύστημα και του χρόνου ζωής του συμπεραίνει οτι αποτελεί μια πολύ ελκυστική λύση στην ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου σας!ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΙΔΑΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΔΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ CORFU CIVIL ENGINEER CONSTRUCTIONS BUILDING LICENCES TOPOGRAPHICAL SURVEYS LEGALIZATION OF ILLEGAL BUILDINGS ENERGY INSPECTIONS SIDARIFeatured Posts
Δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη αναρτήσεις σε αυτήν τη γλώσσα
Μείνετε συντονισμένοι...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page