top of page

Tροποποιήσεις σε Αυθαίρετα, Πρόστιμα, Οικοδομικές Άδειες με νομική τροπολογία


Με τη νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή και αναμένεται να εγκριθεί σύντομα, προσδοκούμε σε αλλαγές που θα αφορούν τον κατασκευαστικό τομέα.

Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν τόσο το νόμο 4495/2017 σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση, τις άδειες δόμησης και τις άδειες για εργασίες μικρής κλίμακας.


Τροπολογία 1 - Καθιέρωση μειωτικού συντελεστή 50% για τον υπολογισμό του προστίμου σε αυθαίρετες ισόγειες αποθήκες, γκαράζ μέχρι 50 τετραγωνικά μέτρα.

Τροπολογία 2 - Οριστική νομιμοποίηση για αυθαίρετα με παραβάσεις έως 20%. Πρόκειται να δοθεί η δυνατότητα οριστικής νομιμοποιήσεις - και όχι αναστολή από την κατεδάφιση για 30 χρόνια όπως ισχύει σήμερα - μετά την υπαγωγή στον 4495/17, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου όσων αυθαιρέτων δεν παραβιάζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης και ύψους που προβλέπονται από τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής αδείας.

Τροπολογία 3 - Κατάργηση του ορίου προϋπολογισμού των 25.000 ευρώ που ισχύει για την έγκριση συγκεκριμένων εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.


Αφορά: δοκιμαστικές τομές εδάφους και εκσκαφή με εντολή της αρχαιολογικής υπηρεσίας, τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών για στεγαστικές ανάγκες ειδικών ομάδων πληθυσμού, αντλητικές εγκαταστάσεις και κτίσματα, κατασκευή υπόγειων εγκαταστάσεων νεκροταφείων (όπως χωνευτήρι κλπ.), εγκατάσταση προσωρινών κατασκευών, κατασκευή ανελκυστήρα για άτομα με αναπηρία, υπόγειους σταθμούς διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου, τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης ή παθητικών ηλιακών συστημάτων στις εξωτερικές όψεις των κτιρίων, εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης, στέγαστρα και προστεγάσματα κλπ.


Τροπολογία 4 - Τροποποιείται η παράγραφος 5 του άρθρου 98 του ν.4495/2017, ώστε να χορηγείται δικαίωμα υπαγωγής στο νόμο σε συγκύριο σε κοινόχρηστο τμήμα εφόσον το αυθαίρετο υφίσταται εκ του χρόνου κατασκευής της οικοδομής ή είναι κοινό σε όλους τους ορόφους, χωρίς όμως δικαίωμα μονομερούς τροποποιήσης της σύστασης. Το δικαίωμα αυτό χορηγείται μόνο αν πληρούνται σωρευτικά και οι δύο προϋποθέσεις.


Τροπολογία 5 - «Παράθυρο» που επιτρέπει τη μεταβίβαση αυθαιρέτων ανοίγει θα ανοιχτεί με την τροπολογία αυτή. Σήμερα η νομοθεσία απαγορεύει οποιαδήποτε μεταβίβαση ή αγοραπωλησία ακινήτου, στο οποίο υπάρχει παράνομη κατασκευή ή έχει γίνει αυθαίρετη αλλαγή χρήσης.Πλέον, της συγκεκριμένης διάταξης θα εξαιρούνται ορισμένα ακίνητα με οικοδομική άδεια και ήπιες αυθαιρεσίες. Έτσι θα επιτρέπεται η μεταβίβαση και σύσταση εμπράγματου δικαιώματος στις εξής περιπτώσεις:


- σε κάθε κατασκευή που έχει εκτελεστεί κατά παράβαση εκδοθείσας οικοδομικής άδειας/άδειαςδόμησης, με την οποία δημιουργούνται χώροι κύριας η βοηθητικής χρήσης χωρίς να μεταβάλλονται τα στοιχεία της κάλυψης, της δόμησης, του ύψους και του όγκου του διαγράμματος κάλυψης/δόμησης, και δεν θίγονται στοιχεία του φέροντα οργανισμού,


- σε ακίνητα που εκτελούνται εργασίες μικρής κλίμακας (αντλητικές εγκαταστάσεις, κατασκευή ανελκυστήρα για άτομα με αναπηρία, δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή με εντολή της αρχαιολογικής υπηρεσίας κλπ) χωρίς έκδοση έγκρισης


- σε κατασκευές όπου εκτελούνται εργασίες ή υπάρχουν εγκαταστάσεις κατά παράβαση διατάξεων του κτιριοδομικού κανονισμού.


Τροπολογία 6 - Πλήρωσε τον ΕΦΚΑ για να χτίσεις!


Σε αυτές περιλαμβάνεται ρύθμιση που θέτει ως άμεση προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας την εξόφλησητου ΕΦΚΑ από τον ιδιοκτήτη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται,πρέπει η αρμόδια υπηρεσία δόμησης στον έλεγχο για την έκδοση της άδειας, να ελέγξει τα αποδεικτικά καταβολής των οφειλομένων εισφορών και κρατήσεων του έργου υπέρ του Δημοσίου, αλλά και του ΕΦΚΑ του ιδιοκτήτη. Σήμερα η νομοθεσία προβλέπει έλεγχο των απαιτούμενων εισφορών και κρατήσεων του έργου (υπέρ Δημοσίου, Δήμου, ΕΦΚΑ) αφού έχει εκδοθεί η οικοδομική αδεία.Οριστική νομιμοποίηση για αυθαίρετα.


Τροπολογία 7 - Παράταση των χρονοδιαγραμμάτων για την έκπτωση 20% ως 9.10.2018 και για τις προσαυξήσεις που επακολουθούν για τα πρόστιμα αυθαιρέτων.


Περιλαμβάνεται πρόβλεψη ότι η καταληκτική προθεσμία εφαρμογής του νέου νόμου 4495/17 για τον «έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος», με απόφαση των υπουργών ΠΕΝ και Οικονομικών μπορεί να παραταθεί και μετά τις 8.11.2019.


Το τεχνικό μας γραφείο με έδρα την πόλη της Κέρκυρας Σταματίου Δεσύλλα 17 αλλά και στο Σιδάρι θα σας κρατάει συνεχώς ενήμερους για τα σημαντικά θέματα της τεχνικής επικαιρότητας...
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΙΔΑΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΔΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ CORFU CIVIL ENGINEER CONSTRUCTIONS BUILDING LICENCES TOPOGRAPHICAL SURVEYS LEGALIZATION OF ILLEGAL BUILDINGS ENERGY INSPECTIONS SIDARI

Featured Posts
Δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη αναρτήσεις σε αυτήν τη γλώσσα
Μείνετε συντονισμένοι...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page